0 Läs mer >>

Marängbakelser

 
 
 
Det är midsommartid, sommarkalastid och kanske även tid för spontanbesök av nära och kära. Har du bara förberett dig lite, så kan du trolla fram dessa lyxiga marängbakelser på nolltid. Det kan vara praktiskt om du vill imponera på någon, eller bara själv ägna tiden åt dina gäster.
Du bestämmer också svårighetsgraden: från att göra alla komponenter själv (inklusive odla bären) till att köpa i närmaste affär. Gott blir det i vilket fall!
 
Du behöver:
Till marängen
3 äggvitor
1 krm ättiksprit
2 dl strösocker
 
Till bakelsen:
2 dl vispgrädden
1 dl lemoncurd (se recept här)
250 g bär
 
Gör så här:
Vispa äggvitor och ättiksprit till skum. Häll i sockret lite i taget och fortsätt vispa till ett hårt skum.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. Spritsa eller klicka ut 12 platta maränger med diametern 8 cm.
Grädda marängerna mitt i ugnen, 100 grader i ca 45 minuter tills de släpper från papperet.
 
Vispa grädden. Lägg lemoncurd och grädde på marängerna strax före servering. Toppa med bär.

Marängbakelser

0 Läs mer >>

Daimrutor

 
 

Letar ni efter en riktigt god kaka, som inte är speciellt svår att göra och som räcker till många?
Då kan ni sluta leta, för här är den! Med en saftig sockerkaksbotten och ett täcke av chokladglasyr toppat med daimbitar är den väldigt svår att motstå. Självklart kan man variera den med andra godisbitar, allt efter tycke och smak. Receptet är till en stor långpanna.

Du behöver:
200 g smör
4 dl strösocker
6 ägg
7 dl vetemjöl
drygt 1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dubbel-Daim (jag drog i 3 st. Daim är gott!)

Glasyr
1½ dl vispgrädde
300 g mjölkchoklad

Garnering
3 dubbel-Daim

Gör så här:
Rör smör och socker riktigt ljust och luftigt.
Dela äggen. Vispa äggvitorna hårt.
Rör ner äggulorna i smörsmeten en i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt och sikta ner hälften av detta i smörsmeten.
Rör om och tillsätt mjölken och grädden och sedan resten av mjölblandningen.
Rör till sist försiktigt ner äggvitorna. Blanda väl, men rör inte för mycket.

Hacka daimen. Häll hälften av smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö över den hackade daimen och bred försiktigt över resten av smeten.
Grädda kakan i 175 grader i 15-20 minuter. Känn med en sticka att den är färdig. Låt den svalna i långpannan.

Glasyren
Koka upp grädden och bryt chokladen i den. Rör till en slät glasyr och bred den över kakan.
Hacka daimbitarna och strö dem över.
Ställ långpannan i kylskåpet och skär kakan i rutor när glasyren har stelnat lite.
Förvara rutorna kallt fram till servering.

daimrutor

0 Läs mer >>
äppelrutor
 
 
Det finns inte mycket som är så självklart som en äppelkaka på hösten. Och det är ju så gott! Bara doften som sprider sig när den står i ugnen kan få mig knäsvag...
 
Den här enkla och goda kakan bakas i långpanna vilket ger flera fördelar: det blir snabbt och lätt många bitar och bitarna i sin tur är lätta att stoppa ner i en burk och ta med sig. Till jobbet, skolan, på skogspromenaden, på bussen, till vännerna eller var man nu vill ha dem. Mycket smidigare kan det faktiskt inte bli. :-)
 
Du behöver:
4 ägg
5 dl socker
200 g smör
2 dl mjölk
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 äpplen
4 msk socker
4 tsk kanel
Gör så här:
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölk och det avsvalnade smöret.
Häll smeten på bakplåtspapper i en stor långpanna.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Vänd dem i socker och kanel och fördela dem i smeten.
Grädda i ca 25 minuter i 200 grader.
Skär upp kakan i fyrkanter när den svalnat.

äppelrutor

0 Läs mer >>

Brownies

En väldigt god och saftig brownie som passar perfekt som julkaka, men även till fikat året om! Kakan skärs i samma storlek som after eight-chokladen, vilket gör att det blir en härlig och lagom stor munsbit.bild

Ingredienser
3 ägg
140 g flytande margarin
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
Garnering
Ca 20 bitar After Eight
Krossade polkagrisar
Blanda vetemjöl, kakao och salt tills du inte ser några klumpar. Vispa ägg, vaniljsocker och socker på högsta fart i ett par minuter. Sänk hastigheten och tillsätt margarin och mjölblandningen. Vispa tills det blir en klumpfri smet. Slå upp smeten i en smord form, ca 20×30 cm. Grädda kakan i mitten av ugnen på 170 grader i ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i några minuter, lägg sedan på After Eight i ett jämnt lager och ganska tätt intill varandra. Strö över krossade polkagrisar och skär till sist kakan i bitar.

Brownies

0 Läs mer >>

Mina små pepparkakshus

20140219-173140.jpg

Pepparkaksdeg (funkar till både hus och vanliga pepparkakor):
Ingredienser
3 1/2 dl sirap
2 1/4 dl socker
300 g smör
850 g vetemjöl
3 ägg
1-2 msk kanel
1-2 msk nejlikor
1-2 msk ingefära
5 g bikarbonat

Gör så här
Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna.
Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt pepparkaksdegen stå kallt, gärna till nästa dag.
Sätt ugnen på 225grader. Kavla ut din pepparkasdeg så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut pepparkakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar. Grädda pepparkakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna helt.
Kristyr
2 msk citronsaft
2 msk äggvita (ca ett medelstort ägg)
4 dl florsocker
Vispa samman samtliga ingredienser väl. Om du använder karamellfärg behöver du förmodligen öka på florsockret. Pröva dig fram, konsistensen skall vara tjock men spritsbar.

mall hus

Mina små pepparkakshu...