- 1/2 paket jäst (à 50 g)
- 100 g smör eller margarin
- 2 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 2 krm salt
- 2 krm hjorthornssalt
- ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
Pensling:
Fyllning:
- 100 g mandelmassa
- 2 - 2 1/2 msk mjölk
Garnering:
- 2 dl vispgrädde
- florsocker
Så här gör du
Detta recept är gjort för 10 st portioner.
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min.
- Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
- Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
- Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.