0 Läs mer >>

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 1 st ägg
  • 80 g smör eller margarin
  • vaniljkräm
  • 2,5 dl mjölk
  • 500 g jordgubbar
  • 50 g Dr. Oetker rostade mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda mjöl och vaniljsocker och smula i smöret.

  3. Blanda degen väl med ett uppvispat ägg och låt den vila 30 minuter i kylskåpet.

  4. Kavla ut degen och lägg den i en hjärtformad bakform. Pricka degen med hjälp av en gaffel.

  5. Grädda kakan i 15-20 minuter. Lägg kakan för avkylning på ett galler efter gräddning.

  6. Gör vaniljsåsen efter anvisningen på förpackningen och bred den över kakan.

  7. Skär jordgubbarna i skivor och fördela dem i lager över kakan. Dekorera kakan med mandelspån efter önskemål.

Jordgubbshjärta med v...

0 Läs mer >>
Ingredienser
  • 1/2 paket jäst (à 50 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 krm salt
  • 2 krm hjorthornssalt
  • ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)

Pensling:

  • ägg

Fyllning:

  • 100 g mandelmassa
  • 2 - 2 1/2 msk mjölk

Garnering:

  • 2 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

Detta recept är gjort för 10 st portioner.

  1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 250°C.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. 
  6. Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
  8. Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
  9. Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.

semlor