0 Läs mer >>

  Ronja Dahls nötkaka

Jag är barnsligt förtjust i nötkaka. Jag kan äta upp halva kakan och dricka en liter mjölk till. Sen hoppar jag över middagen.

 

Antal portioner: 4
Ingredienser

ca 50 g (1 dl malda) hasselnötter
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl

 
Annons:
 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Mal hasselnötterna i mixer.

3. Vispa ägg och socker i en bunke till en luftig smet.

4. Smält smöret i en kastrull, häll på mjölken och låt koka upp. Häll den heta mjölken i äggsmeten under vispning.

5. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i bunken med äggsmeten. Blanda också ner de malda hasselnötterna.

6. Häll smeten i väl smord och bröad sockerkaksform och grädda kakan i cirka 40 minuter. Stjälp upp och låt svalna

nötkaka

0 Läs mer >>

Blåbärspaj

Blåbär från skogen eller frysen? En blåbärspaj smakar alltid lika bra! Lättvispad grädde eller vaniljglass passar fint till.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl blåbär
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke.Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i blåbären och sockra lite lätt. För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.

blåbärspaj

0 Läs mer >>
Sockerkaka
 
 

Sockerkaka

Recept på klassisk sockerkaka som är gott till kaffet. Tillsammans med bär och vispad grädde blir sockerkaka en fin dessert.

Receptet gäller för 10 bitar

Ingredienser

  • 75 g Arla® Svenskt Smör
  • 1 dl Arla® mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 12 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker eller rivet citronskal, mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.

Tips:

Vaniljsockret kan ersättas med rivet skal av 1/2 citron.

sockerkaka

0 Läs mer >>
Kladdkaka
 
 

Kladdkaka

Recept på supergod och kladdig kladdkaka. Den är snabb och enkel att göra eftersom du rör ihop smeten direkt i kastrullen.

Receptet gäller för 14 bitar

Ingredienser

  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 12 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 12 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

  • florsocker

Till servering:

  • Arla® vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. Låt kakan kallna. Pudra över florsocker. Servera med grädde eller glass och frukt.

Tips:

Om du inte vill ha vispgrädde till kakan är det också gott med glass och frukt.

kladdkaka

0 Läs mer >>
Glassbomb med sorbet
 
 

Glassbomb med sorbet

Överraska med en magnifik final, vårt recept på glassbomb i choklad är fylld med solgul mangosorbet. Glassbomb ser riktigt proffsigt ut men är enkelt att få snyggt.

Receptet gäller för 8 port

Ingredienser

  • 4 st äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl Arla® vispgrädde

Fyllning:

  • 1 liter mangosorbet

Garnering:

  • färsk mynta
  • färska fikon

Gör så här:

Rör ihop äggulor, florsocker, kakao och vaniljsocker. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten. Häll smeten i en rund form, ca 3 liter. Pressa ut glassen med hjälp av en mindre rund form, ca 1 liter, så att den täcker botten och sidorna. Frys glassen 1-2 timmar.

Ta ut glassen och ta bort den lilla formen. Fyll hålrummet med sorbet. Täck med plast och ställ tillbaka i frysen 2 timmar eller längre. Doppa formen i varmt vatten och stjälp upp glassen på ett fat. Låt stå i kylen ca 1 timme. Garnera med mynta och fikon.

glassbomb

0 Läs mer >>
Lussebullar

 

Lussebullar

Hela köket doftar av nybakade lussebullar. Lussebullar med Kesella blir extra saftiga - här är receptet!

Receptet gäller för 35 st

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 1 g saffran
  • 1 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl

Garnering:

  • russin

Pensling:

  • 1 st ägg

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.

Tips:

Du kan även baka våra goda: Lussebullar med fullkorn

lussebulle

0 Läs mer >>

| Julmat och bakverk till jul | Småkakor |

Pepparkakor

Pepparkakor

Mycket goda och fina pepparkakor bakar du med detta recept och lite tålamod.

Baka goda pepparkakor med detta väl beprövade recept. Det är inte svårt, men lite tålamod krävs. Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid.
Timglas Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
Portioner ca 300 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.

Rör sedan ner ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.

Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.

Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

pepparkaka

0 Läs mer >>

Pannacotta med bär

En ljuvlig avslutning på middagen. Toppad med fräscha bär blir pannacotta sommarens favoritdessert!

Antal portioner

6 portioner

Ingredienser

  • 2 st gelatinblad
  • 5 dl Kelda® matlagningsgrädde
  • 12 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1 st apelsin

Till servering:

  • 4 dl bär t ex hallon, blåbär eller vinbär

Gör så här:

Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 min. Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan. Lyft upp gelatinet, lägg ner i grädden och rör tills det har smält. Tillsätt vaniljsocker och apelsinskal. Häll upp i små glas eller portionsformar. Låt stelna i kyl minst 3 tim.

pannacotta