semellängd med choklad
Semellängd med choklad
Semellängd - en fantastiskt stor semla för många att dela på! Med kakao i degen och chokladgrädde under locket får semellängden fyllig och god chokladsmak
Receptet gäller för 4 st
Ingredienser
Semla
- 75 g jäst
- 3 dl Arla® mjölk
- 150 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
- 1 st ägg
- 1 dl strösocker
- 1⁄2 tsk salt
- 1 msk stött kardemumma
- 11 dl vetemjöl special
- 1 dl kakao
- 1⁄2 tsk hjorthornssalt
- 1 st uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
- 5 dl Arla® vispgrädde
- 1⁄2 dl kakao
- 1 dl florsocker
- 300 g mandelmassa, riven
- 1 dl Arla® mjölk
- florsocker
- kakao
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med kakao och hjorthornssalt. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 50 min. Dela degen i 4 bitar. Forma dem till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 200°. Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 15–17 min. Låt kallna på galler. Blanda grädde, kakao och florsocker i en bunke. Låt stå i kyl ca 30 min. Skär av lock på längderna. Gröp ur inkråmet och blanda med mandelmassa och mjölk. Fyll längderna med blandningen. Vispa chokladgrädden och spritsa eller klicka ut på längderna. Lägg på locken och sikta över florsocker och kakao. Skär varje längd i 5–6 bitar.