syltkaka
Syltkakor

Goda syltkakor, dessa med jordgubbssylt som fyllning. Annars är min favorit hallonsylt.


Ingredienser:
- 200 g smör
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 4.5 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 0.75 dl fast sylt eller gelé t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt, vinbärsgelé
Utrustning du behöver:
- elvisp med vispar
eller matberedare
Utrustning som är bra att ha:
- hushållsvåg (om du vill göra dina kakor exakt lika stora)
Gör så här:
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
- Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.
-
Tillsätt vetemjölet.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)
- Kör med elvisp eller matberedare till en deg.
Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar, se bilder. Detta tar ett par minuter med elvisp. -
Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.
Ställ in den i kylskåp ca en timme.
-
Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.
Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.
- Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.
-
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.
Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.
- Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.
- När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.