0 Läs mer >>

Mintkyssar mintgodis med choklad

Mintkyssar mintgodis med choklad Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis.
Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.
Sockermassan är lite knepig att jobba med men tänk på att om den stelnar så är den bara att värma igen, röra om och ev. tillsätta någon msk vatten så blir den lös och kan duttas ut till kyssar igen.
Glykos är inte detsamma som glukos, som är namnet på den speciella sockerart som finns i druvsocker. Glykos får man genom att koka stärkelse med syra och vatten under tryck. Det kallas också för stärkelsesirap. Glykosen har en mildare och rundare sötma än vanligt socker, och proffskockar och bagare använder den därför gärna i desserter, choklad, kola, karameller och annat godis.
 

Ingredienser:

  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 10 droppar pepparmintsolja eller 2 msk pepparmintsarom
  • 80 g smält choklad
  • Några msk vatten

mintkyssar

0 Läs mer >>

Schackrutor

schackrutor. Småkakor bakta med varvad ljus mördeg samt mörk mördeg med choklad likt små schakrutor. Goda till fikat och kakbordet.Med strösocker blir schackrutorna lite knaprigare medan florsocker ger en sandigare konsistens men är lättare att blanda till deg.

Ingredienser:

  • 200 g smör
  • 1 1/4 dl socker, strösocker eller florsocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1/2 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här:

  1. Skär fettet i tärningar.
  2. Dela upp smör, socker och vetemjöl samt salt i två bunkar.
  3. Tillsätt vaniljsocker till den ena och kakao till den andra.
  4. Blanda hastigt till två degar (enklast i en matberedare - börja med degen med vaniljsocker).
  5. Slå gärna in degarna i plastfilm och kyl i frysen några minuter eller lägg i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diamter.
  8. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schakrutor när du skär dem i skivor tvärs över.
  9. Skär rullen i 1-2 cm tjocka skivor.
  10. Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar.
  11. Grädda schakrutorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna innan servering. Förvara i lufttät burk.

Schackrutor

0 Läs mer >>

Drömmar

Drömmar är så spröda att de smälter på tungan. Smaksätt degen med kryddor, rivet citronskal eller choklad, så har du skapat din egen dröm.

Receptet gäller för 50 st

Ingredienser

  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl rumsvarm rapsolja
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 4 dl vetemjöl  
 

Gör så här:

Sätt ugnen på 150°. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt oljan och sikta ner vetemjöl och hjorthornsalt. Blanda snabbt samman till en smidig deg. Dela degen i 4 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla varje bit till en lite boll och lägg på plåt med bakplåtspapper, lägg inte kakorna för tätt, de flyter ut lite i ugnen. Grädda drömmarna mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kakorna svalna på plåten, annars går de lätt sönder.

Tips:

Kokosdrömmar: Ta lite kokosflingor i händerna när du rullar drömmarna.

Valnötsdrömmar: Byt rapsoljan mot lika mycket valnötsolja och garnera med en halv valnöt innan du sätter in plåten i ugnen.

Nötdrömmar: Strö lite hackade hasselnötter över drömmarna innan du sätter in plåten i ugnen.

Tigerdrömmar: Dela degen i två delar. Fördela 1 msk kakao i den ena degen. Ta en liten bit av varje deg och rulla ihop till kulor.

Citrusdrömmar: Tillsätt 2 tsk rivet apelsin-, citron- och limeskal samtidigt med mjölet.

Saffran- och apelsindrömmar: Tillsätt 1/2 g stött saffran och 1/2 tsk rivet apelsinskal samtidigt med mjölet.

Ökensand: Öka smör mängden till 200 g och uteslut oljan. Smält smöret och låt det koka tills det börjar bli brynt och börjar dofta gott av nötter. Låt smöret kallna tills det blir stelt igen och vispa det med 2 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker tills det blir vitt och poröst. Tillsätt 5 dl vetemjöl och 1 tsk hjorthornssalt och baka på samma sätt som vanliga drömmar.

drömmar

0 Läs mer >>

Ingredienser:

  • 175 g smör eller margarin, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 2 dl hackade nötter som mandel eller hasselnötter
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 100 g blockchoklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa fett och socker någon minut.
  3. Tillsätt nötter, mjöl och mjölk. Arbeta ihop till en kakdeg.
  4. Dela degen i 10 delar. Rulla ut delarna till fingertjocka längder. Platta till dem lätt.
  5. Lägg fem bredvid varandra och skär alla på en gång i 5 cm långa bitar \\\\\\\"cigarrer\\\\\\\".
  6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i 10 minuter.
  8. Låt kakorna svalna på plåten.
  9. Smält under tiden choklad i vattenbad eller mikro.
  10. Doppa ena änden av kakorna i smält choklad.
  11. Lägg upp på bakplåtspappret igen och låt chokladen stelna.

Chokladcigarrer

0 Läs mer >>
chocolate chip cookies
Chocolate Chip Cookies är mycket goda kakor med hackad choklad som är enkla att göra med detta recept. Kakorna blir snarare hårda än mjuka och sega, men ändå ganska mjuka för att vara hårda... :)
Tid: 70 minuter varav 30 min i frysen och 2x10 min i ugnen
ca 25 st kakor

Ingredienser:

  • 125 g smör
  • 1 dl farinsocker
  • 100 g mörk choklad (helst minst 55% kakao)
  • 50 g salta jordnötter
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0.5 dl havregryn
  • 1.5 dl vetemjöl
Vegetariskt

Utrustning du behöver: 

.knivar- en stor vass kniv, köttkniv eller grönsakskniv.

Utrustning som är bra att ha:

        .elvisp

Gör så här:

  1. Mät upp smör och farinsocker. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blir mjukt.

  2. Hacka under tiden chokladen och jordnötterna. Använd en stor vass kniv så går det snabbt och enkelt på en skärbräda.

  3. Vispa eller rör ihop smöret med farinsockret. Använd gärna elvisp med vispar.

  4. Tillsätt ägget och rör ihop eller vispa några sekunder med elvispen till en jämn smet.

  5. Tillsätt bakpulver och rör eller vispa med elvisp några sekunder till en jämn smet.

  6. Tillsätt havregrynen och vetemjölet. Rör eller vispa med elvispen på lägsta hastighet till en jämn smet.

  7. Tillsätt den hackade chokladen och jordnötterna och rör ihop till en jämn smet eller använd elvisp på lägsta hastighet.

  8. Forma degen till en rulle, ca 5 cm i diameter och svep in den i plastfolie. Kakdegen är väldigt kladdig, så lägg den gärna direkt på en bit plastfolie och forma den för att minska på kladdandet. För en sats kakdeg så ska rullen bli ungefär 25 centimeter lång.

    Lägg kakdegsrullen i frysen i 30 minuter (eller längre tid, upp till 3 veckor).

  9. Ta bort plastfolien och lägg den frysta hårda kakdegen på en skärbräda.

    Skär ca 1 cm tjocka skivor med en vass kniv. En stor kött- eller grönsakskniv är att rekommendera.

  10. Lägg kakorna på plåtar. Tänk på att ha ganska stort avstånd eftersom kakorna flyter ut en del. Avståndet jag hade på bilden är i minsta laget.

  11. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter.

  12. Låt kakorna svalna på plant underlag utan bakhandduk.

Chocolate Chip Cookie...

0 Läs mer >>

Ingredienser

Till formen:
Smör

Tårta:
150 g mörk blockchoklad
1 msk smör
1 1/4 dl socker
3 ägg
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Glasyr:
50 g blockchocklad
2 msk smör
1 msk mjölk
1 msk honung
1 krm vaniljsocker
Florsocker

Gör så här

Tårtan:
Sätt ugnen på 175 grader

Smörj en liten form (ca 16 cm i diameter) med smör.

Smält chokladen i en tjockbottnad kastrull med smör. Rör tills allt smält.

Lägg till socker och salt - sänk temperaturen! Fortsätt röra tills sockret löst upp sig.

Dra bort pannan från plattan och tillsätt ett ägg i taget. Skaka i kakaon. Smeten kommer att bli glansig och "len".

Häll smeten i formen och ställ den i ugnen i ca 25 min. Se till att den inte blir torr! Låt den sen svalna i ca 15 min innan man häller på glasyren.

Glasyren:
Smält chokladen med smöret.

Dra bort kastrullen från plattan och häll i mjölk, honung och vaniljsocker.

Låt den svalna innan man häller den på kakan.

Toppa med florsocker. Klart!

Glutenfri chokladkaka...

0 Läs mer >>

Många är de som inte kan äta en mjuk chokladkaka från mataffären… laktosintoleranta, mjölkproteinallergiker, glutenintoleranta, kakaoöverkänsliga, diabetiker osv.

Mycket finns att vinna om man bakar sin mjuka chokladkaka själv.

En god anledning kan vara bara det faktum att det är billigare att baka själv, eller det faktum att man slipper tillsatser tillsatta för att öka hållbarheten och kanske framför allt det faktum att man har möjligheten att själv påverka ingredienserna.

Idag har jag bakat en mjuk kaka som är anpassad för att passa laktosintoleranta… a piece of cake, i dubbel bemärkelse.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • 1 dl kakao
  • 2½ dl laktosfri mjölk
  • 1¼ dl strösocker
  • 125 gram mjölkfritt margarin
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1½ msk vaniljsocker
  • 3½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver

Smörj och bröa en avlång form. Blanda kakao, mjölk och socker i en kastrull, koka upp och låt svalna. Rör matfett och socker pösigt, vispa därefter ner äggen och vaniljsockret. Blanda mjöl med bakpulver och vänd ner i smeten  växelvis med chokladblandningen. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 tim i 175°C.

Källa: Sju sorters kakor (I originalreceptet ingår smör och mjölk)

laktos fri kladdkaka

0 Läs mer >>
 
 
 
 
   ingedienser
.ca 45-50 stycken
.200 gram margarin
.2,5 dl strösocker
.1 msk sirap
.3 msk kakao
.2 tsk vaniljsocker
.2 tsk bakpulver
.4½ dl vetemjöl
.ca 10 stycken Dumlekolor
 
 
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser i en skål för hand till en slät deg.
Hacka 6-7 Dumlekolor i små bitar och häll ner i smeten. Rör om så att alla kolor blandas med smeten.

Dela degen i tre delar och rulla ut till längder.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Tryck lätt på rullarna och pensla med uppvispat ägg.

Hacka resterande Dumlekolor, ca 3-4 stycken, i små bitar. Strö över bitarna över längderna och tryck till lite lätt så de fastnar i degen.

 

Grädda 13-15 min i 200 grader. Låt svalna lite. Skär sedan sneda snitt med en vass kniv.

Färdigt!

 

Kakorna blev seeeega och lite knäckiga när Dumlen smälte och rann åt alla möjliga håll.

Någon på mitt jobb tyckte att det var det godaste jag någonsin bakat :)

 

Jag hoppas att ni provar själva, säg gärna vad ni tycker i så fall!

sega dumlesnittar

0 Läs mer >>

Den här mandelkakan brukar min faster ofta bjuda på. Den är löjligt god och lika löjligt enkel att göra. Servera gärna med grädde och drick starkt svart te till. Lyx för en kall vinterdag. Visst är servisen fantastisk förresten? Den är från Ryssland. Allt smakar gott på fint porslin, så är det bara.

Du behöver

200 gram vetemjöl

200 gram grovhackade mandlar

3 1/3  dl strösocker

½ tsk bakpulver

2 ägg

200 gram rumsvarmt smör

Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och mandlar. Vispa äggen lätt och blanda med smöret. Sikta ner mjölblandningen och rör försiktigt till en jämn smet . Smörj en form och strö den med kokos. Grädda  i mitten av ungen i ca 40 minuter på 180 grader.

 

mandelkaka

0 Läs mer >>

Ägg och socker vispas tills smeten är vit och pösig, men inte längre en 4 minuter; använd elvisp. Vid längre vispning kan sockerkaka sjunka. Kakan kan också sjunka när gräddtid är för kort eller ugnsvärme är för låg. I högre värme än 175ºC i  icke varmluftsugn spricker kakan, som är ju vackert i för sig.

Alla torra ingredienser ska vändas i äggsmeten försiktig med en sked. Med elvisp försvinner den luftiga konsistensen och kakan blir kompakt. Grädda kakan under angiven tid i välsmord, bröad form. Kakan är färdiggräddad när den släpps vid kanten. Du kan kolla med en träpinne – om den är torr, kakan är gräddad.

Vänta 5 minuter innan du stjälper kakan och sedan låt den kallna under bakduken då blir den extra saftig.

Tips för en mjuk sock...

0 Läs mer >>

Enklaste glasyr eller sockerglasyr görs av florsocker (4 dl) och vatten (2 msk) som räcker till en stor kaka eller 16 små. Du kan smaksätta glasyr med kaffe, kakao eller fruktsaft. Bytt då en matsked vatten med citronsaft, till exempel.

En hållbarare och hårdare glasyr som heter kristyr får du genom att ersätta vattnet med en äggvita samt 1 tsk ättiksprit. Den passar bra till pepparkakor som ska vara dekorationer på julgranen.

glasyr,sockerglasyr

0 Läs mer >>

Fruktsallad med varm vit chokladsås

Vit chokladsås som du kan räkna med att få komplimanger för! Tillsammans med färsk frukt är chokladsåsen som en dröm!

Ingredienser

.1 st mango

.2 st kiwi

.2 dl färska jordgubbar

.2 msk flytande honung

.rivet skal av 12 st citroner

.2 msk hackad mynta

Sås:

.2 dl vispgrädde

.200 g vit choklad

Gör så här:

Skala och skär frukten i bitar. Dela jordgubbarna. Blanda honung, citronskal och mynta. Häll det över frukten och rör om. Koka upp grädden i en kastrull och ta den från plattan. Grovhacka chokladen. Rör ner den i grädden och låt den smälta. Lägg upp frukten på assietter. Ringla såsen över.

Fruktsallad med varm ...

1 Läs mer >>

Ingredienser

 

potioner: 4

  • 1 ägg                                    
  • 2 dl   filmjölk                                    
  • 3 dl   vetemjöl
  • 2 tsk   bakpulver                                    
  • 1 msk   socker                                    
  • 1/2 tsk   salt                                    
  • 2  msk   margarin (eller smör)                                   

Så här gör du

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4  portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Vispa samman ägget och filmjölken. Tillsätt de torra ingredienserna. Smält matfettet och vispa eller rör ner det i smeten.
  2. Den ska vara tjock. Hetta upp en plättlagg eller liten stekpanna och smörj den första laggen. Klicka ut ganska rikligt med smet i hålen. Grädda tjocka plättar på svag värme.

amrikaniska pannkakor

0 Läs mer >>

En av hemligheterna med glass är luften. I köpt glass har mängder av luft pumpats in. Det är det som är utmaningen när man gör glass hemma. Antingen investerar du i en glassmaskin, eller så gäller det att röra om ordenligt och lyfta upp och vända på glassen några gånger under tiden den fryser.


Gör din egen glass

Det bästa med hemgjord glass är att den är fri från konstiga tillsatser. Grädde, ägg, socker och något att smaksätta glassen med är allt du behöver.

Enkelt grundrecept: 3 dl vispgrädde 3 ägg 1 tsk vaniljsocker 5 msk florsocke

Gör så här: Vispa ägg och socker så att smeten blir lätt och luftig. Blanda i smaksättningen. Vispa grädden tills den är ganska fast. Rör ner grädden i äggsmeten och blanda ordentligt.

Om du inte använder glassmaskin, lägg glassen i en bunke med tättslutande lock. Frys glassen i minst 4 timmar. Ta ut den då och då, rör om den med en gaffel och vänd på hela bunken så att inte smaksättningen hamnar i botten.  

Goda smaker

Frukt: Lätt mosade jordgubbar, blåbär eller hallon. Enkelt, klassiskt och underbart gott. Nötter: Hackade valnötter, hasselnötter eller jordnötter. Nötter väger, så det är viktigt att blanda glassen väl och vända på den flera gånger medan den fryser. Choklad: Ljus, mörk eller vit – antingen hackad i små bitar, eller smält tillsammans med nougat eller en gnutta likör eller cognac. Observera att den smälta chokladen ska svalna lite och blandas med den vispade grädden innan den rörs ner i äggblandningen. Det går också bra att smaksätta glassen med kakao.  Kaffe eller kryddor: Kaffepulver, vanilj, kanel, kardemumma, saffran eller ingefära, var för sig eller i kombination är spännande att smaksätta glassen med.    Godis: hackade polkagrisar, finstött Marianne eller smält godis kan också blandas i glassen.

Tips! Om du använder godis, söt frukt eller söt choklad som smaksättning kan du dra ner lite på sockret i grundreceptet. Akta dig för att använda mycket alkohol i glassen, det kan göra att glassen inte fryser. Om du vill göra en smalare variant av glassen kan du byta ut en del av vispgrädden mot mjölk Det går att göra glass på färskost, yoghurt, gräddfil eller crème fraiche också. Byt bara ut grädden. Ta ut glassen en stund innan den ska ätas.

min goda glass!!