En av hemligheterna med glass är luften. I köpt glass har mängder av luft pumpats in. Det är det som är utmaningen när man gör glass hemma. Antingen investerar du i en glassmaskin, eller så gäller det att röra om ordenligt och lyfta upp och vända på glassen några gånger under tiden den fryser.

Det bästa med hemgjord glass är att den är fri från konstiga tillsatser. Grädde, ägg, socker och något att smaksätta glassen med är allt du behöver.
Enkelt grundrecept: 3 dl vispgrädde 3 ägg 1 tsk vaniljsocker 5 msk florsocke
Gör så här: Vispa ägg och socker så att smeten blir lätt och luftig. Blanda i smaksättningen. Vispa grädden tills den är ganska fast. Rör ner grädden i äggsmeten och blanda ordentligt.
Om du inte använder glassmaskin, lägg glassen i en bunke med tättslutande lock. Frys glassen i minst 4 timmar. Ta ut den då och då, rör om den med en gaffel och vänd på hela bunken så att inte smaksättningen hamnar i botten.
Goda smaker
Frukt: Lätt mosade jordgubbar, blåbär eller hallon. Enkelt, klassiskt och underbart gott. Nötter: Hackade valnötter, hasselnötter eller jordnötter. Nötter väger, så det är viktigt att blanda glassen väl och vända på den flera gånger medan den fryser. Choklad: Ljus, mörk eller vit – antingen hackad i små bitar, eller smält tillsammans med nougat eller en gnutta likör eller cognac. Observera att den smälta chokladen ska svalna lite och blandas med den vispade grädden innan den rörs ner i äggblandningen. Det går också bra att smaksätta glassen med kakao. Kaffe eller kryddor: Kaffepulver, vanilj, kanel, kardemumma, saffran eller ingefära, var för sig eller i kombination är spännande att smaksätta glassen med. Godis: hackade polkagrisar, finstött Marianne eller smält godis kan också blandas i glassen.
Tips! Om du använder godis, söt frukt eller söt choklad som smaksättning kan du dra ner lite på sockret i grundreceptet. Akta dig för att använda mycket alkohol i glassen, det kan göra att glassen inte fryser. Om du vill göra en smalare variant av glassen kan du byta ut en del av vispgrädden mot mjölk Det går att göra glass på färskost, yoghurt, gräddfil eller crème fraiche också. Byt bara ut grädden. Ta ut glassen en stund innan den ska ätas.