0 Läs mer >>
[P1010038.JPG]
Förra helgen prövade jag att göra den här goda päronkakan. Både knattarna och svärföräldrarna älskade den, men själv tyckte jag att lite mindre topping inte hade gjort något. Som tur är var det i alla fall inte för lite, och du får pröva dig fram till vad som passar dig. Här är receptet:

100 gr smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
3 dl grovt rivna päron
½ citron, rivet skal

TOPPING
250 gr färskost
2 dl crème fraiche
2 tsk vaniljsocker
100 gr riven mörk choklad



Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform ca 22 cm i diameter. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölkblandningen i äggsmeten. Blanda vailjsocker, bakpulver och vetemjöl. Sikta ner i smeten. Vänd ner rivet päron och citronskal. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-50 min och låt svalna. Rör samman färskost, crème fraiche och vaniljsocker och bred över kakan. Strö över riven choklad.

detta recept kom jag på själv

min påhittade päronka...

0 Läs mer >>


Du behöver...

Cirka 12 rulltårtsbakelser
3 ägg
1  1/2 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda

 
Fyllning
100 g mjukt smör
3 msk nutella
1  1/2 dl florsocker
skalet av 1 riven apelsin
 
Vit chokladfrosting
100 g vit choklad
150 g mjukt smör
150 g philadelphiaost
250 g florsocker
 
Dekorering
hackade hasselnötter
12 st chokladlöv
rivet apelsinskal
 
Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
 
1. Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt.
2. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och pepparkakskryddan. Sikta ner det i äggsmeten och blanda ihop med luftiga tag.
3. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter.
4. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper. Pensla pappret som kakan har gräddats på med lite kallt vatten och drag bort pappret. Låt kakan svalna, gärna med långpannan över.
5. Ta fram smöret en stund innan så det är rumsvarmt. Vispa smör och nutella riktigt krämigt och fluffigt.
6. Riv en apelsin och tillsätt skalet och fortsätt vispa.
7. Tillsätt florsocker lite i taget och vispa till en fluffig smörkräm.
8. Bred ut fyllningen jämnt över kakan med hjälp av en kniv, spara lite till dekorationen sedan.
9. Rulla ihop kakan så skarven är i botten.
10. Rulla bakplåtspappret runt rulltårtan och lägg in den i frysen en kort stund. På så sätt blir det mycket enklare när du skall skära i rulltårtan och det blir mycket finare bitar.
11. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna något.
12. Vispa upp smöret riktigt krämigt och tillsätt chokladen och fortsätt vispa.
13. Väg upp florsocker och tillsätt det tillsammans med philadelphiaosten och vispa det ganska länge tills att frostingen blir fluffig och len.
14. Hacka hasselnötter mycket fint.
15. Ta fram rulltårtan ur frysen. Ta lite av fyllningen och bred ett tunt lager med en smörkniv på rulltårtan så att de hackade hasselnötterna fäster på rulltårtan ordentligt.
16. Häll ut de hackade hasselnötterna på ett bakplåtspapper och rulla rulltårtan i dem så de fäster runt om rulltårtan.
17. Skär rulltårtan i 12 lika bitar och placera dem i pappersformar
18. Spritsa den vita chokladfrostingen på bakelserna.
19. Strö över lite hackad hasselnöt på bakelserna och placera ett chokladlöv på varje bakelse och dekorera till sist med lite rivet apelsinskal.

min andra sort rulltå...

0 Läs mer >>


* Sockerfri ljus tårtbotten (hembakad, 2-del)
* Fyllning:  sockerfri hjortronmousse
* Spacklad med sockerfri variant av vaniljkrämsgrädde
* Dekorerad med färgad grädde spritsad i fint mönster + riven sockerfri choklad

min sockrfria tårta

0 Läs mer >>
 
En rulltårta kan snabbt förvandlas till en läcker bakelse. Och så enkelt att göra. Den här gjorde jag till Fars dag.
 
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde eller mjölk
 
Fyllning:
2 dl fast sylt eller fruktmos
 
Vispad grädde
lemoncurd (jag gjorde det enkelt denna gång och använde mig av färdig)
färska hallon
passionsfrukt
limecest
 
GÖR SÅ HÄR:
 
 
  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.
  3. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 5 min i 200 grader. 
  5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. 
  6. Bred genast på fyllningen och rulla ihop kakan. Lägg rulltårtan med skarven ner.
Vispa grädden (mängd beror på hur många man gör) med lemoncurd.
Dela rulltårtan i bitar (jag la dem i muffinsformar) toppa med vispad grädde, färska hallon, gröp ur passionsfrukt och lite limecest.

rulltårte kaka

0 Läs mer >>


* Sockerfria chokladbottnar
* Fyllning 1: Pärongrädde
* Fyllning 2 : Hallonmousse (sockerfri)
* Täckt med vit grädde
* Dekorerad med spritsad färgad grädde runt kanten

min sockerfia kaka

0 Läs mer >>

Semellängd med choklad

Semellängd med choklad

Semellängd - en fantastiskt stor semla för många att dela på! Med kakao i degen och chokladgrädde under locket får semellängden fyllig och god chokladsmak

Receptet gäller för 4 st

Ingredienser

Semla

  • 75 g jäst
  • 3 dl Arla® mjölk
  • 150 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
  • 1 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • 1 msk stött kardemumma
  • 11 dl vetemjöl special
  • 1 dl kakao
  • 12 tsk hjorthornssalt
  • 1 st uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

  • 5 dl Arla® vispgrädde
  • 12 dl kakao
  • 1 dl florsocker
  • 300 g mandelmassa, riven
  • 1 dl Arla® mjölk
  • florsocker
  • kakao

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt smör, ägg, socker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl blandat med kakao och hjorthornssalt. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 50 min. Dela degen i 4 bitar. Forma dem till längder och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 40 min. Sätt ugnen på 200°. Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 15–17 min. Låt kallna på galler. Blanda grädde, kakao och florsocker i en bunke. Låt stå i kyl ca 30 min. Skär av lock på längderna. Gröp ur inkråmet och blanda med mandelmassa och mjölk. Fyll längderna med blandningen. Vispa chokladgrädden och spritsa eller klicka ut på längderna. Lägg på locken och sikta över florsocker och kakao. Skär varje längd i 5–6 bitar.

semellängd med chokla...

0 Läs mer >>
Mjukglass med fluffig kolagrädde

Mjukglass med fluffig kolagrädde

En enkel och festlig efterrätt med krämig glass som varvas med kolagrädde. Toppa med karamelliserade salta mandlar. Mums!

Antal portioner

8 port

Ingredienser

  • 5 dl Arla Köket® mjukglass vanilj
  • 2 dl Arla® vispgrädde
  • 12 burkar karamelliserad mjölk, ca 200 g
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl saltrostade mandlar
  • 30 g Arla® Svenskt Smör

Gör så här:

Börja med att göra mjukglassen enligt anvisning på förpackningen. I glassmaskin, ca 30 min eller i frys, ca 4 tim. Blanda försiktigt ihop grädde och karamelliserad mjölk. Ställ i kyl medan glassen fryser. Smält sockret i en panna tills det får ljusbrun färg, utan att röra. Rör snabbt i mandlar och smör. Häll upp på bakplåtspapper att stelna och hacka sedan grovt. Vispa gräddblandningen fluffig. Vispa glassen krämig. Varva kolagrädde och glass i glas. Strö över mandelhack.

mjukglass med fluffig...

0 Läs mer >>
Hitta matinspirationen med vår receptfiltrering

Jordgubbssmoothie med banan

En smoothie att börja dagen med. Frysta jordgubbar, ljuvlig yoghurt och söta bananer gör denna smoothie till något alldeles extra.

Ingredienser

  • 2 st bananer
  • 200 g frysta jordgubbar
  • 5 dl Yoggi® dröm jordgubb
  • 8 st isbitar

Gör så här:

Skala och skiva bananerna. Mixa alla ingredienser i mixer eller matberedare. Häll upp i glas och servera genast.

jordgubbssmoothie med...

0 Läs mer >>
Citronkaka med frosting

Citronkaka med frosting

Vår ljuvliga citronkaka är en saftig sockerkaka smaksatt med citron och spritsad med härligt mycket citronfrosting gjord på färskost. Baka och njut!

Receptet gäller för 10 bitar

Ingredienser

  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 1 dl Arla® mjölk
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • rivet skal av 1 stor citron
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Frosting:

  • 400 g Arla Köket® färskost naturell
  • 100 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • ev citronmeliss

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form, gärna med kokos. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner citronskal och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kakan kallna. Vispa frostingen fluffig. Spritsa toppar av frostingen eller bred ut den över kakan. Garnera ev med citronmeliss.

citronkaka med frostn...

0 Läs mer >>
Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake är en verklig amerikansk klassiker med krämig färskost och gräddfil. Toppa gärna denna cheesecake med rårörda hallon eller andra goda bär.

Receptet gäller för 12 port

Ingredienser

  • 10 digestivekex
  • 75 g Arla® Svenskt Smör
  • 400 g Arla Köket® färskost naturell
  • 2 ägg
  • 34 dl strösocker
  • 3 dl Arla® gräddfil
  • 12 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Till servering

  • 125 g hallon
  • 2 msk florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smul- blandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Vispa ihop färskost, ägg och socker till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda 20–25 min. Låt kakan svalna ca 10 min. Rör ihop gräddfil, florsocker och vaniljsocker. Bred ut det på kakan och grädda i ytterligare 10–15 min. Låt kakan kallna. Rör ihop hallon och socker och servera till cheesecaken.

cheesecake

0 Läs mer >>
Våfflor

Våfflor

Att göra egen våffelsmet är busenkelt! Här är ett grundrecept på klassisk våffelsmet med ägg i som gör våfflorna lite mer matiga. Hetta upp våffeljärnet ordentligt och smörj med smör, så lossnar våfflorna lättare.

Ingredienser

  • 3 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 st ägg
  • 4 dl Arla® mjölk
  • 100 g Arla® Svenskt Smör, smält

Till servering:

  • 2 dl Arla® vispgrädde

Gör så här:

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret. Hetta upp våffeljärnet. Pensla med lite smör före första laggen. Grädda våfflorna och servera med sylt och vispad grädde.

Tips:

Våffelsmeten kan göras ett par timmar i förväg. Späd med lite mer mjölk om den blir för tjock.

våfflor

0 Läs mer >>

Syltkakor

syltkakor

Goda syltkakor, dessa med jordgubbssylt som fyllning. Annars är min favorit hallonsylt.

 
Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Portioner ca 40 st

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

  4. Kör med elvisp eller matberedare till en deg.
    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar, se bilder. Detta tar ett par minuter med elvisp.
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.
  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

  10. Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.
  11. När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

syltkaka